Γαλλία

Λίγα λόγια ..

Η Γαλλία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και μεγάλο πολιτισμό. Μια πολυπολιτισμική χώρα στη καρδιά της Ευρώπης, δίπλα από Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία. Τρίτη χώρα υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών, επάξια κάποιες από τις πόλεις της θεωρούνται από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις. Παρίσι, Λυών, Μασσαλία, Στρασβούργο, Λίλ, Μοντπελιέ… διαλέξτε τη πόλη για τις σπουδές σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το κόστος ζωής στη Γαλλία είναι συγκρίσιμο με εκείνο των άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών και διαφέρει από τη μια περιοχή στην άλλη. Για παράδειγμα, στο Παρίσι, η ζωή είναι πιο ακριβή σε σχέση με την επαρχία, ιδίως όσον αφορά τη στέγη.
Καλό είναι να ενημερωθείτε όσο το δυνατό περισσότερο για τη ζωή και το κόστος στη Γαλλία, ειδικότερα για το θέμα της διαμονής, που πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι εφικτό να βρείτε διαμονή σε χαμηλή τιμή στο Παρίσι. Γι’ αυτόν το λόγο συστήνουμε πάντοτε στους ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στην επαρχία, όπως άλλωστε και το 80% των Γάλλων φοιτητών.
Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για σπουδές σε όλη την επαρχία σε Πανεπιστήμια πλήρως αναγνωρισμένα και με ψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Αν και η «Πόλη του Φωτός» όπως αποκαλείται το Παρίσι, απέχει με το τρένο TGV μόνο 1 ώρα από τη Λίλη ή την Ορλεάνη, 2 ώρες από Λυόν, τη Νάντη, το Πουατιέ, τη Ρεν και τη Ντιζόν και 3 ώρες από τη Μασσαλία, το Μονπελιέ και τη Ροσέλ. Στην επαρχία, μπορείτε να σπουδάσετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις, κοντά στη θάλασσα, το βουνό, και την πλούσια γαλλική εξοχή.
Εκεί θα ζήσετε με ασφάλεια, με περισσότερη άνεση σε φοιτητούπολεις όπου θα είναι και εύκολο να γνωρίσετε άλλους φοιτητές σαν εσάς με τα ίδια ενδιαφέροντα πολύ πιο εύκολα.

Γιατί να επιλέξω την Γαλλία για τις σπουδές μου;

Η Γαλλία διαθέτει 83 δημόσια πανεπιστήμια και 500 ανώτατες σχολές κατανεμημένα σε όλη τη χώρα. Tο γαλλικό περιοδικό L’Étudiant συνέταξε έναν κατάλογο με τις πόλεις που προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής στους φοιτητές. Ο πολιτισμός, η στέγαση, η διασκέδαση, η διεθνής ακτινοβολία, το περιβάλλον, τα προγράμματα σπουδών, τα αθλήματα, οι μεταφορές, η εργασία είναι μερικά από τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για την κατάταξη.
Από άποψη πολιτισμού το Παρίσι και η Lyon είναι οι πρώτες. Από άποψη στέγασης, το Poitiers και η Limoges ξεχωρίζουν. Από άποψη διασκέδασης, το Montpellier και η Rennes ξεχωρίζουν. Η Lyon, το Παρίσι, το Bordeaux, η AixenProvence – Marseille και η Nice διακρίνονται για τη ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών τους. Το Παρίσι, η Nice, η Lyon και το Strasbourg είναι οι πόλεις με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία. Από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, η LaRochelle και το Poitiers βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης

Για την αναλυτική κατάταξη διαβάστε εδώ.

Η ζωή

Περίπου 1000 ευρώ είναι ο μηνιαίος προϋπολογισμός για να ζήσει κανείς στη Γαλλία.
Όσον αφορά τη διαμονή, στη Γαλλία προσφέρονται διάφορες επιλογές, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και τις προτιμήσεις σας. Αξιοσημείωτο είναι και το επίδομα στέγης το οποίο επωφελούνται όχι μόνο οι Γάλλοι αλλά και οι ξένοι φοιτητές (Κύπριοι).
Το γραφείο μας αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία των αιτήσεων για όλους τους κύκλους σπουδών (Πτυχίο και Μεταπτυχιακό), καθώς και για τα προπαρασκευαστικά προγράμματα (foundation).

τα Πανεπιστήμια

Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Γαλλία:

 1. τα Πανεπιστήμια
 2. οι Ειδικευμένες Σχολές

Τα Πανεπιστήμια είναι δημόσια ιδρύματα και δέχονται φοιτητές που είναι κάτοχοι του γαλλικού Απολυτηρίου Λυκείου (Baccalauréat) ή ισότιμου τίτλου (το Απολυτήριο για τους Κύπριους), το οποίο επιτρέπει στον κάθε μαθητή, την πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές. Τα πανεπιστήμια παρέχουν κατάρτιση στα βασικά πεδία, σε τεχνολογικές κατευθύνσεις ή με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση. Καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών κλάδων και προετοιμάζουν τους φοιτητές για την έρευνα ή στην ένταξή τους στον επαγγελματικό βίο.

Οι Ειδικευμένες Σχολές είναι δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχουν ειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, όπως σε τομείς: του Μηχανικού, τη Διοίκηση, τις Τέχνες, την Αρχιτεκτονική, το Δικαστικό Σώμα, κ.ά.

Οι Ανώτατες Σχολές (Grandes Écoles) κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Αποτελούν μια ιδιαιτερότητα της γαλλικής εκπαίδευσης: πρόκειται για πρωτότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγάλου κύρους, αλλά η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη. Οι Ανώτατες Σχολές καταρτίζουν υψηλού επιπέδου μηχανικούς και διοικητικά στελέχη, αλλά και ειδικούς των τεχνών, των γραμμάτων και των ανθρωπιστικών επιστημών.

πως θα σας βοηθήσουμε

Οι Σύμβουλοι Σπουδών στο γραφείο StudyAbroad, μπορούν να:

 • Εντοπίσουν σε ποια αναγνωρισμένα πανεπιστήμια προσφέρεται η σπουδή σας
 • Να σας ενημερώσουν για τα κριτήρια εισδοχής του κάθε Πανεπιστημίου
 • Να υποβληθούν οι αιτήσεις και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, εγκαίρως!
 • Να σας ενημερώσουν εκ των προτέρων, για οποιεσδήποτε εξετάσεις, portfolio, που θα ζητηθούν από τα Πανεπιστήμια
 • Να σας ενημερώσουν πλήρως για το κόστος των διδάκτρων, της διαμονής, της διατροφής,
 • Nα σας φέρουν σε επαφή με άλλους Κύπριους φοιτητές που ήδη φοιτούν ή θα φοιτήσουν, στο ίδιο Πανεπιστήμιο με εσάς
 • Εισηγούμαστε τα καλύτερα για εσάς σε ακαδημαϊκό επίπεδο Πανεπιστήμια
 • Εισηγούμαστε διάφορες λύσεις για βελτίωση της Γαλλικής γλώσσας, πριν το Πανεπιστήμιο
Διεκπεραίωση αιτήσεων

Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Από τότε μέχρι και σήμερα καθηγητές και φοιτητές συμβάλουν σημαντικά σε όλες τις επιστήμες. Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Από τότε μέχρι και σήμερα καθηγητές και φοιτητές συμβάλουν σημαντικά σε όλες τις επιστήμες. Η Γαλλία διαθέτει 83 πανεπιστήμια και 500 ανώτατες σχολές. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα της εκπαίδευσης αποτελεί αντικείμενο αυστηρών ελέγχων από πλευράς του Κράτους.Η ανώτατη γαλλική εκπαίδευση χωρίζεται σε 3 κύκλους σπουδών:

 1. Licence – Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
 2. Master – Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
 3.  Doctorat – Διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών

Στα  πλείστα πανεπιστήμια ζητείται η γνώση της Γαλλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2.

 • ΕΜΕΙΣ διεκπεραιώνουμε ολόκληρη τη διαδικασία των αιτήσεων.
 • Βοηθούμε στην ετοιμασία ενός σωστά δομημένου motivationletter
 • Βοηθούμε στην ετοιμασία ενός σωστά δομημένου Βιογραφικού (CV)
 • Εκτελούμε όλη την αλληλογραφία, παρακολουθούμε την εξέλιξη και ΕΜΕΙΣ έχουμε επικοινωνία με όλα τα Π/μια που κάναμε τις αιτήσεις σας.
 • Βοηθούμε και κανονίζουμε τη συνέντευξη (interview) με το κάθε Πανεπιστήμιο (όπου αυτό ζητείται)
 • Βοηθούμε να επιλέξετε το καταλληλότερο Π/μιο για εσάς σαν πρώτη επιλογή
Οικονομικά θέματα

Στα Πανεπιστήμια, το κόστος των σπουδών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Για ένα ακαδημαϊκό έτος (δύο εξάμηνα, σε όλα τα επίπεδα), η εγγραφή σπάνια κοστίζει πάνω από 300 ευρώ. Στις δημόσιες Σχολές Μηχανικών τα δίδακτρα ανέρχονται σε 600 ευρώ περίπου για ένα έτος. Σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις σχολές Διοίκησης κυρίως, το κόστος μπορεί να είναι υψηλότερο, ανάλογα με το είδος των σπουδών και το τύπο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Διαμονή
 • Ενημέρωση επιλογών και τι πρέπει να κάνετε για εξασφάλιση διαμονής κοντά στο Πανεπιστήμιο.
 • Χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός εκ των προτέρων, καθώς το θέμα της διαμονής είναι δύσκολο στη Γαλλία
Περαιτέρω βοήθεια
 • Ενημέρωση για το πώς να οργανωθείτε πριν από το ταξίδι σας
 • Συνοδεία μαθητών στο Πανεπιστήμιο (Γαλλία) όταν αυτό ζητηθεί και οργανωθεί ομάδα από φοιτητές (groups).
<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d5662657.971214531!2d-2.434492160971463!3d46.13143319118818!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0xd54a02933785731%3A0x6bfd3f96c747d9f7!2sFrance!5e0!3m2!1sen!2s!4v1543222225466" width="1920" height="600" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

get in touch for more info